Hopplöst arbetslös men ändå i full sysselsättning!

Fick nej på en jobbansökan till idag. Det positiva i det hela var väl att de åtminstone skrev ett mail och meddelade att jag inte fick jobbet. Oftast så hör man inte ett skvatt, ingen feedback och i princip aldrig något om den kandidat som fick jobbet.

Nu måste jag erkänna att jag innerst inne inte trodde att jag skulle få det här jobbet. Dels var det på gränsen för vad jag är kvalificerad att arbeta med, men framförallt så var arbetsplatsen belägen i Trestadsområdet. Reglerna är dock sådana att jag som inskriven i Arbetsförmedlingens Jobb och Utvecklingsgaranti måste söka arbete i hela landet och vara beredd att flytta för att få ett jobb.

Då de tjänster jag är kvalificerad att söka inte är särskilt avancerade och det finns massor med arbetslösa med liknande eller bättre CV över hela landet är dock frågan om hur en arbetsgivare resonerar ganska enkel: Det gäller att minimera riskerna och maximera vinsten. Så varför anställa någon från Göteborg när det finns sökande på närmare håll som har en minst lika intressant CV och säkerligen klarar jobbet galant.

Ytterligare ett positivt hårstrå att klänga sig fast vid i mailet var att den rekryteringsansvarige skrev att sökanden från Göteborg kan komma att bli aktuella vid rekrytering till deras enhet i Göteborg längre fram. Fast så går det några sekunder och så kommer verkligheten ikapp igen… Om det fanns individer i Trestadsområdet som matchade deras kriterier för att klara jobbet, hur många potentiella sökande med starkare CV än mig finns det då inte i Göteborgsområdet?

För varje ansökan man får ett avslag på blir det svårare att hitta motivationen att skriva ytterligare en. För varje dag som man går arbetslös blir det dessutom allt svårare att förklara för en potentiell arbetsgivare varför man gått arbetslös så länge. Nu är det snart två år sedan jag hade ett “riktigt” jobb. Jag sätter riktigt inom parantes för faktum är att det är över sju år sedan jag hade en tillsvidare- anställning på ett företag. Sedan dess har jag varvat studier med perioder av arbetslöshet och olika åtgärder. Sedan september i år har jag dessutom hamnat i den så kallade “fas 3” och är anvisad en “samhällsnyttig sysselsättning”, vilket är än svårare att förklara för en potentiell arbetsgivare!

Nu har jag ändå tur som blivit anvisad en sysselsättning som jag verkligen trivs med och jag sitter med arbetsuppgifter som känns åtminstone någorlunda meningsfulla. Att vi dessutom har stor frihet att använda en stor del av tiden för personlig utveckling och att söka jobb är en bonus. Men faktum kvarstår att detta inte ens är ett “riktigt” jobb när man sätter ordet riktigt inom parantes.

Till skillnad från jobbet jag hade för snart två år sedan så får jag ingen riktig lön för mitt arbete idag utan är hänvisad till aktivitetsstöd från Försäkringskassan. Detta innebär t.ex. att jag inte omfattas av LAS eller ens har rätt till 25 dagars semester enligt semesterlagen. Ersättningen från Försäkringskassan utgör 65% av tidigare lön och beräknas enligt samma regler som för A-kassan. Då jag bor själv innebär detta i praktiken att jag inte har en chans att lägga undan några pengar utan snarare tvärt om, att pengarna ofta är slut långt innan månaden är. Som tur är har jag mitt lilla hobbyprojekt där det trillar in lite pengar varje månad. Utan dem hade jag varit tvungen att söka hjälp hos socialen för att klara ekonomin men det finns fortfarande inte en chans att lägga undan något och bygga upp en buffert inför oförutsedda utgifter. Jag lever konstant precis på marginalen… och det känns som om det bara är en tidsfråga innan allt brakar samman.

Om det inte vore för den rent ut sagt värdelösa ersättningen och otryggheten så hade jag inte haft något emot att arbeta med det jag idag är sysselsatt att göra. Hade lönen varit avtalsenlig med allt vad det innebär när det gäller relationen till LAS, semester o.s.v. så hade jag mer än gärna tagit anställning där jag är idag. Problemet är ju att jag idag är hopplöst arbetslös men ändå i full sysselsättning!

//CivXL

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: