BRG och lite matte

BRG … Göteborgsregionens egen marknadsföringsorganisation skriver i en rapport att de har en Ljus syn på jobben i Göteborg. Stämmer detta verkligen?

Här kommer en liten lektion i mattematik och statistik 🙂

5’627 lediga jobb i regionen enligt artikeln.

930’000 invånare i regionen enligt Wikipedia. ca 75% av dessa anses enligt Ekonomifakta vara arbetsföra.

7,4% arbetslöshet i regionen enligt artikeln.

Detta ger: 51’615 arbetssökande i regionen (930’000 x 75% x 7,4%).

51’615 arbetssökande till 5627 lediga jobb. Ger ca 9 arbetslösa per ledig tjänst. Om alla hade exakt samma chans att få jobben innebär detta hela 11% chans för en arbetslös att rent statistiskt lyckas ta ett av de lediga jobb som finns.

Hur ljus är framtiden för en långtidsarbetslös med dessa odds?!?!?!

//CivXL

3 Responses to BRG och lite matte

 1. Emma McNamara skriver:

  Bättre än om dom bor någon annanstans I Sverige?

  • civxl skriver:

   Möjligt… men ändå rätt usla!

   Poängen med inlägget är att visa på det enkla faktum att det inte finns jobb till alla. Det är lätt att tro att vi är så oerhört bra i Göteborg… faktum är att många i stan upplever ett starkt utanförskap och förnedring på grund av att de saknar arbete.

   Kanske är dax att fundera på vem avsändaren är och vilket syfte artikeln har innan man slår sig för bröstet och tycker vi är så duktiga…

   //CivXL

 2. Carina Svendsen skriver:

  Syftet är såklart att BRG ska ha mer pengar, det är det som är så fantastiskt med institutioner som BRG, går det jättebra som måste dom ha mer pengar, går det jättedåligt måste man också ha mer pengar.

  Man har inget som helst redovisningsansvar, inga krav på vad man måste göra eller prestera. Det är en lekstuga, som kostar runt 30-40Miljoner årligen.

  Siffran 10 sökande på varje jobb stämmer ganska bra i en nationell jämförelse, i praktiken kan man ju säga att det inte finns några lediga jobb, eftersom människor också får sparken, så innebär det att redan efter någon månad så har man hamnat utanför.

  Och då har vi fortfarande inte sett dom senaste stora varslen ge resonans.

%d bloggare gillar detta: